Nieuws

 • fromScratchEd

29 april 2014: presentatie DigiDuck en ik was erbij

Date: 29 april 2014 Author: Sjoerd Dirk Categories: Nieuws 0

Lekkere taart bij lancering DigiDuck

Vandaag werd de eerste DigiDuck overhandigd aan minister van OCW Jet Bussemaker. Samen met mijn kinderen was ik hierbij.

Na een korte inleiding door Microsoft werd het woord gegeven aan Tineke Netelenbos (van Digivaardig & Digiveilig). Zij vertelde de kinderen dat zij (en ook ‘Europa’) het belangrijk vindt dat kinderen kennismaken met programmeren, zodat we later ICT-ers (en dat hoeft niet iedereen te worden) krijgen die al van jongs af aan vertrouwd zijn geraakt met o.a. programmeren.

[Naderhand heb ik nog even met haar staan praten en aangegeven dat ik (als voormalig groepsleerkracht PO) zo weer het onderwijs in zal gaan als er vakleerkrachten op dit gebied nodig zijn. Zij gaf aan dat dit advies (vakleerkrachten hiervoor) al aan de staatssecretaris is voorgelegd, maar dat hij dit advies niet opvolgt. Dit i.v.m. de vakleerkrachten bewegingsonderwijs en muziek die er nu nagenoeg niet meer zijn. Zucht...]

Suzan Schouten (uitgever Donald Duck) kwam hierna kort aan het woord. Donald Duck heeft al vele baantjes gehad en ze denken nu al na over welke baantjes hij over 10 jaar heeft; en daar kwamen aardig wat digivaardige baantjes naar voren…

Alexander Klöpping is de hoofdpersoon in de nieuwe Donald Duck. Via een video vertelde hij wat er zo leuk is aan computers. En dat je later werk moet gaan doen dat je leuk vindt. En ja, daarom werkt hij met computers…

Daarna kreeg Jet Bussemaker (minister van OCW)  het eerste exemplaar van de DigiDuck. Omdat we steeds meer in een digitale maatschappij leven en o.a. programmeren een belangrijke vaardigheid voor de toekomst is, vindt zij het belangrijk dat kinderen kennismaken met programmeren. Deze vaardigheid kan dan toegepast worden voor het maken van games, maar ook voor toepassingen in bijv. de zorg, economie en transportsector.

Na de presentatie mochten de kinderen zelf aan de slag! Pauline Maas (4PIP) en Olaf de Groot (Kennisnet) legden uit hoe je kunt programmeren zonder computer. Hiervoor gebruikten ze papieren bekertjes en een voorbeeld. In paren konden de kinderen dan robot of programmeur zijn. De programmeur vertelde de robot wat die moest doen om de bekertjes op dezelfde manier op te stapelen als het voorbeeld. (Het lesidee kun je hier vinden.)

De kinderen zijn hier enthousiast mee aan de gang gegaan. Daarna stonden in een andere ruimte laptops klaar, waarmee de kinderen de activiteiten van Hour of Code konden uitvoeren. Ook was er Lego NXT, littleBits en een MaKey MaKey (met natuurlijk een bananenpiano in Scratch) aanwezig.

Nadat alle kinderen een officieel Hour of Code-certificaat gekregen hadden, was het tijd om de DigiDuck-taart aan te snijden en natuurlijk op te eten!

Bij het weggaan kregen alle kinderen een Donald Duck-tas met daarin de nieuwste Donald Duck (die officieel pas donderdag verspreid wordt) en andere leuke DD-goodies.

Nieuwsgierig geworden naar de DigiDuck? Je kunt ‘m hier online lezen of downloaden.

Hieronder zie je een kleine fotoimpressie van deze geslaagde ochtend.

Presentatie DigiDuck • De nieuwe Donald Duck

  De nieuwe Donald Duck • De DigiDuck op een lekkere taart

  De DigiDuck op een lekkere taart • Tineke Netelenbos vertelt waarom zij programmeren belangrijk vindt

  Tineke Netelenbos vertelt waarom zij programmeren belangrijk vindt • Suzan Schouten (Sanoma) heeft de leukste baan van Nederland (uitgever Donald Duck)

  Suzan Schouten (Sanoma) heeft de leukste baan van Nederland (uitgever Donald Duck) • Jet Bussemaker ontvangt eerste exemplaar DigiDuck

  Jet Bussemaker ontvangt eerste exemplaar DigiDuck • Jet Bussemaker met de aanwezige kinderen

  Jet Bussemaker met de aanwezige kinderen • Alexander Klöpping zegt dat je werk moet gaan doen wat je leuk vindt

  Alexander Klöpping zegt dat je werk moet gaan doen wat je leuk vindt • Pauline Maas (4PIP) legt uit hoe je programmeert zonder computer

  Pauline Maas (4PIP) legt uit hoe je programmeert zonder computer • MIjn zoon die zonder computer 'programmeert'

  MIjn zoon die zonder computer ‘programmeert’ • Tineke Netelenbos is geïnteresseerd in wat de kinderen doen

  Tineke Netelenbos is geïnteresseerd in wat de kinderen doen • Tineke Netelenbos is enthousiast over littleBits

  Tineke Netelenbos is enthousiast over littleBits • Olaf de Groot (Kennisnet) legt enthousiast uit hoe litteBits werkt

  Olaf de Groot (Kennisnet) legt enthousiast uit hoe litteBits werkt

Pin It

Comments are closed.