ShrimpKey

  • fromScratchEd

ShrimpKey – maak je eigen MakeyMakey – deel 3

Date: 13 augustus 2013 Author: Sjoerd Dirk Categories: ShrimpKey 2

DSCN2415

Print Print

Als je deel 1 en/of deel 2 nog niet gelezen hebt, begin dan daar!

Let op! Er is een nieuwe versie van de ShrimpKey. Deze is al klaar en heeft veel meer mogelijkheden (bijna gelijk, maar ook weer meer, aan de MaKey MaKey). Ik heb nu ook printplaatjes (PCB’s) waardoor je alleen nog de componenten hoeft te solderen. Deze zijn te koop via de webshop op mijn bedrijfswebsite iQMaak. Binnenkort (ik hoop uiterlijk eind oktober) ga ik de uitleg voor de nieuwe versie van de ShrimpKey op mijn blog zetten.
Neem contact met me op als je niet kunt wachten ;)

Het ShrimpKey-shield maken

Pak de andere helft van het stripboard er weer bij (die van 17 gaatjes breed), dan kunnen we beginnen.

Het ontwerp

Download hier de PDF met het ontwerp (ook in zwart-wit (print makkelijk)).

ShrimpKey-shield_voorkant

Dit is de bovenkant (waar geen koper zit) van het ShrimpKey-shield. Bijna alle componenten plaats je hier en soldeer je aan de onderkant (waar het koper wel zit).
Ik zal een aantal componenten benoemen, de rest kun je goed op de foto’s hierna zien:

  • R1 = 10 MΩ weerstand
  • R2 = 68 Ω weerstand
  • R3 = 2.2 kΩ weerstand
  • R4 = 100 Ω weerstand
  • Z1 = 3.6 V Zener-diode (max. 0,5 W)
  • L1 = LED

Let op! De pin-strips plaats je niet aan de bovenkant, maar aan de onderkant!

ShrimpKey-shield_achterkant_xray

Hier zie je de achterkant van het ShrimpKey-shield. De witte rondjes geven aan waar gesoldeerd moet worden. De gele vlakjes geven aan waar je het koper moet verwijderen.

ShrimpKey-shield_achterkant

Hier zie je de achterkant nog een keer, maar nu zonder dat de componenten (behalve de pin-strips, want deze zitten aan de onderkant) er ook op staan. Deze is erg makkelijk om op te tellen en om te controleren of je alles goed gedaan hebt.

Nu echt aan de slag

DSCN2392Begin met het lastigste werk; schuif het plastic van de pin-strips naar het uiteinde van de pinnen. Dit gaat het makkelijkst door de pinnen rechtop op een harde ondergrond (gebruik NIET het antieke houten kastje van je ouders, want wat je nu gaat doen laat deukjes achter) en druk met je nagels het plastic naar beneden (mocht je zuinig zijn op je nagels, doe dit dan niet op deze manier, want je breekt hiermee makkelijk je nagels!).

Zorg ervoor dat alle pin-strips er uitzien, zoals de pin-strip rechts op de foto.

DSCN2393Steek de pin-strips vanaf de bovenkant in het stripboard en soldeer ze aan de onderkant vast.

Let op! Knip ze NIET af.

DSCN2395Soldeer ook de connectoren (behalve de gebogen pin en de connector aan de onderrand, deze solderen we later) vast.

DSCN2397 DSCN2396 DSCN2398Verbreek op de aangegeven plaatsen het koper.  Dit doe je het makkelijkst met een metaalboortje van 3,5 mm breed. Zet deze in het gaatje dat je wilt verwijderen en draai een paar keer (bovenste foto).

Voor de USB-aansluiting moet je tussen twee gaatjes in het koper verbreken. Dit kan dus niet met het boortje, doe dit met een scherp mes en snijd voorzichtig tussen de twee gaatjes. Zelf snijd ik meestal twee keer vlak naast elkaar (0,5 – 1 mm uit elkaar) en verwijder daarna met een scherpe punt het koper ertussen. Dan weet je zeker dat de verbinding verbroken is.
Omdat je hier niet goed kunt zien of de verbinding echt verbroken is, kun je met een multimeter controleren of er echt geen verbinding meer is.

Om de USB-aansluiting goed vast te kunnen maken, zul je ook twee gleufjes moeten zagen. Buig eerst de twee brede pinnen van de USB-connector recht en kijk goed waar deze komen op het stripboard. Met een ijzerzaag zaag je vervolgens de twee gleufjes (zaag niet verder dan de buitenste koperen strip). Pas daarna de USB-connector. Passen de brede pinnen goed in de gleufjes en passen de vier dunnen pinnen goed in de gaatjes (tussen de vier pinnen zit als het goed een verbroken stuk koper)?

DSCN2399Zo moet je ShrimpKey-shield er nu uitzien.

DSCN2400Soldeer nu deze onderdelen vast. Dit zijn de onderdelen die ervoor zorgen dat je computer je ShrimpKey als een toetsenbord ziet (ik heb hiervoor V-USB for Arduino gebruikt).

DSCN2402Soldeer nu eerst deze vier 10 MΩ weerstanden. Plaats ze eerst alle vier en ga dan pas solderen (op 3 plaatsen moet je namelijk twee weerstanden in één gaatje stoppen).

DSCN2403Ga nu verder met de rest van de linkerkant van het ShrimpKey-shield.

DSCN2404Soldeer nu de rest van de 10 MΩ weerstanden vast. Op twee plaatsen moet je weer twee weerstanden in één gaatje steken.

DSCN2406Soldeer nu de 100 Ω weerstand, LED, gebogen pin en pin-connector vast.

DSCN2409 DSCN2412Plaats nu het ShrimpKey-shield op de Shrimp en je bent klaar!

Nu kun je je ShrimpKey gaan gebruiken. Lees hier hoe je ‘m kunt gebruiken.

Als je ShrimpKey het niet doet, kijk dan hier.

Pimp je ShrimpKey

Om het gebruik van de ShrimpKey makkelijker te maken (speciaal voor kinderen) kun je de te gebruiken connectoren (hier lees je hoe je je ShrimpKey kunt gebruiken) markeren.

DSCN2441

Omdat eigenlijk alleen verf goed houdt op plastic, heb ik deze verfstiften gekocht.

DSCN2446

De connectoren voor de aarding heb ik groen geverfd, de connectoren voor je voorwerpen (‘de toetsen’) heb ik geel geverfd.
Zoals je ziet worden niet alle connectoren gebruikt, dit heeft er mee te maken dat deze niet goed werken.

Creative Commons-Licentie
Dit werk is gelicenseerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GelijkDelen 3.0 Unported licentie

Pin It

2 Comments: "ShrimpKey – maak je eigen MakeyMakey – deel 3"

  1. Published by: Clemens Date: 11 januari 2014

    Beste Sjoerd,
    Kort geleden je blog ontdekt met de beschrijving voor een alternatieve voor Makey , De ShrimpKey. Leuk project en wil er wat mee gaan ‘stoeien’ . Ik heb een kleine opmerking.
    De opmerking gaat over de print van de shrimpkey-shield bouwplan. Ik vond het handig om deze ook op ware grootte erbij te hebben. Maar moest even zoeken naar de juiste instellingen. Uiteindelijk bleek printen op papierformaat US letter 50% perfect te werken. Misschien goed dat er bij te zetten in het artikel?

    1. Published by: Sjoerd Dirk Date: 11 januari 2014

      Door jouw reactie staat het er nu bij ;-)
      Dank je!